Sortida 2n de Batx

El divendres 31 de gener, tots els alumnes de 2n de Batxillerat van participar en una sortida cultural a Tarragona. Depenent de la modalitat i de les matèries cursades, la visita va ser a llocs diferents.
Els alumnes que cursaven Història de l’art i Llatí II van visitar la Tarraco romana, començant per l’Amfiteatre de la ciutat, després el Circ i, finalment, el Pretori. A continuació, van recórrer la Tarragona medieval i van visitar l’interior de la Catedral gòtica i el seu claustre.


Els alumnes de Química II van anar a l’ETSQ (Campus Sescelades, URV) a realitzar un dels dos tallers relacionats amb l’enginyeria que es detallen tot seguit.


Al taller “Producció d’acetat de sodi en una planta química a petita escala”, se’ls va demanar que imaginessin que treballaven a l’equip d’I+D d’una empresa del sector químic que fabricava productes diversos per a altres sectors com l’alimentari, béns de consum, etc. Com a enginyers i enginyeres, els havien encomanat el disseny del prototip a escala del procés de producció d’un component alimentari necessari per a les patates fregides: l’acetat de sodi. L’objectiu era produir l’acetat de sodi a gran escala. Treballant en equips, van fer els càlculs de quantitats de reactius, van manipular materials de laboratori, reactius, van provar el procés amb un reactor a petita escala, van analitzar els resultats, van calcular el rendiment del procés, van proposar millores per optimitzar-lo i també el disseny de la planta de producció a gran escala.


Al taller “Per què serveixen els alerons en els automòbils de competició?”, els estudiants van tenir l’oportunitat d’aprendre com afecta l’aerodinàmica al rendiment d’un vehicle de competició i conèixer els conceptes de resistència a l’aire i sustentació. Van veure també com funcionava un ala d’avió i la seva aplicació a l’automòbil, en forma d’aleró. La part pràctica es va dur a terme en el túnel de vent de cicle obert 4 winds. En aquesta part, van veure com funcionava un túnel de vent, i com es mesurava la resistència a l’aire i la sustentació, així com l’efecte d’un aleró en un vehicle, mitjançant una maqueta d’un automòbil de competició en diferents condicions.


La resta de l’alumnat va anar al Campus Catalunya de la URV per participar en un taller de la facultat de Lletres del Departament de Filologies Romàniques: “Ciència sense bata blanca”. L’objectiu era mostrar als estudiants com els investigadors i les investigadores en l’àmbit de les humanitats feien recerca sense bata blanca. Van participar en tallers interactius en els quals es van convertir en detectius del llenguatge, van analitzar com parlava el nostre cervell, van ensenyar a parlar a les màquines, van desxifrar escriptures antigues i es van endinsar en els estudis literaris reescrivint els clàssics des del rap.

CreaEscola Quality Certificate for Education Website