Aquest mes hem realitzat dues conferències a Batxillerat per acompanyar els alumnes en el seu procés d’aprenentatge. Les xerrades han estat:
A la tutoria de 1r de Batxillerat del dilluns 5 de maig, la professora de la Facultat d’Economia i Empresa de la URV, Teresa Corbella, va dur a terme una xerrada informativa per presentar un projecte d’investigació de la URV que analitza els motius pels quals hi ha tan poques vocacions femenines en graus de l’àmbit tecnològic. A Catalunya, per exemple, només un 17% dels estudiants d’informàtica són dones.
Actualment, la demanda de professionals en aquests àmbits està augmentant, i es tem que la manca de personal qualificat pugui limitar el creixement econòmic del país. Aquesta situació també té un impacte en la bretxa salarial de gènere: les professions tecnològiques solen estar ben remunerades, i si les noies no s’hi interessen, perden l’oportunitat d’accedir a un ampli ventall de feines ben pagades.
D’altra banda, els enginyers i les enginyeres són sovint responsables de dissenyar nous productes per a la societat. Això pot comportar que, en ocasions, els dissenys no s’adaptin adequadament a les dones o que les aplicacions mòbils no tinguin en compte les seves necessitats. Per tot això, es tracta d’un tema d’alta rellevància social.
En el marc d’aquesta recerca, l’alumnat de 1r, de manera voluntària, va participar en una enquesta que recollia informació sobre els motius que els han dut a escollir el batxillerat que estan cursant, els seus objectius de futur i dades sociodemogràfiques. Tota la informació es tractarà de manera anònima (seguint els protocols de protecció de dades de la URV) i se’n retornaran els resultats, sempre anònims, al centre.
El dilluns 5 de maig, l’alumnat de 2n de Batxillerat va tenir l’oportunitat de viure una experiència enriquidora gràcies a la visita de Xavier Just, exalumne del centre i actual treballador de la Comissió Europea a Brussel·les.
En una xerrada propera i educativa, Just va explicar amb claredat el funcionament d’aquesta institució i la seva rellevància dins de la Unió Europea (UE).
Durant la sessió, els alumnes van descobrir que la Comissió Europea és l’òrgan executiu de la UE i que té com a missió principal proposar lleis, aplicar les polítiques europees i vetllar perquè els estats membres compleixin les normatives comunes. A més, Xavier Just va explicar que la Comissió també gestiona el pressupost europeu, coordina respostes a situacions d’emergència —com ara pandèmies o crisis energètiques—, i representa la Unió a nivell internacional.
La xerrada també va servir per aprofundir en el paper de la Unió Europea, una unió política i econòmica formada per 27 països europeus que treballen conjuntament per garantir la pau, la democràcia i el benestar comú. Gràcies a la UE, va recordar Just, disposem de llibertat de circulació, moneda única (l’euro), protecció dels drets dels consumidors i un ampli suport en àmbits com la investigació, l’educació, el canvi climàtic i la digitalització.
Amb exemples pràctics, Xavi Just va mostrar com la feina de les institucions europees té un impacte directe en la vida quotidiana dels ciutadans. Des de la seguretat alimentària fins a les oportunitats per estudiar i treballar a l’estranger amb programes com Erasmus+, els alumnes van poder entendre com Europa està més present del que sovint es pensa.
En la part final de la xerrada, els alumnes van poder formular preguntes i expressar dubtes, en un diàleg obert i participatiu. Es van tractar temes d’actualitat, com ara els aranzels comercials entre els Estats Units i Europa, els conflictes en alguns països, la influència de les decisions europees en l’economia global i altres reptes internacionals que afecten el dia a dia dels ciutadans europeus.
Des de La Salle Reus, volem agrair a Xavier Just la seva visita i el seu compromís amb la formació i l’esperit europeu.
Ens agrada saber de tu
Oferta educativa
Serveis de l'escola
© 2022 La Salle Reus · Avís legal · Política de privadesa · Política de cookies · Creaescola.com