Primària participa en la imposició de la cendra

El dimecres 14 de febrer, coincidint amb la celebració del Dimecres de cendra, els alumnes de Primària, després de parlar-ne a la reflexió del matí, han pogut participar en la imposició de la cendra.

L’arribada de Carnestoltes 2024 comença amb el Dijous Gras i acaba amb Dimecres de Cendra 2024, que aquest any cau el dia 14 de febrer. Aquesta època de l’any ajunta festa i paganisme amb el catolicisme més marcat, que es prepara per a la Quaresma.

Malgrat que Carnestoltes és una celebració pagana, li precedeix el Dijous Gras, dia en què es consumin els plats que posteriorment es prohibeixen en la Quaresma —tradició cristiana—, o sigui aliments d’origen animal, especialment la botifarra d’ou, típica a Catalunya aquest dia. De nou, la festivitat carnavalesca es tanca amb Dimecres de Cendra, també vinculat a la religió catòlica, i l’enterrament de la sardina, ritual irònic que posa fi a l’alegria i festa.

La Quaresma se celebra 40 dies abans de Dijous Sant, que aquest any cau el dia 28 de març, marcant Dimecres de Cendra 2024, que és una data movible —pot celebrar-se entre el 4 de febrer i el 10 de març—, el 14 de febrer. A més, el ritual d’imposar la cendra al front dels creients —provinent de la cremació dels rams beneïts en Diumenge de Rams de l’any anterior— els recorda la mort i que en algun moment el cos es converteix en pols.

La Quaresma comença el Dimecres de Cendra, abans que arribin les set setmanes d’abstinència. És un record dels quaranta dies que Jesús va estar vagant pel desert.

Per als catòlics és una diada de dejuni –igual que el Divendres Sant–, i tradicionalment als fidels que van a missa se’ls posa un polsim de cendra al front en forma de creu. Es tracta d’un signe de penitència que recorda la condició humana, ja que el sacerdot pronuncia la frase ‘Memento, homo, quia pulvis es, et in pulverem reverteris’ (‘Recorda, home, que ets pols, i en pols has de tornar’).

CreaEscola Quality Certificate for Education Website